ΤΙΤΛΟΙ

8/recent/ticker-posts

Το χωριό μας


Ορεινό χωριό σε υψόμετρο 1040μ. χτισμένο στις παρυφές των Οντρίων και του Γράμμου. 
ΜΣυντεταγμένες40°20′44″N 21°3′50″Eαρτυρικό χωριό του Δήμου Άργους Ορεστικού, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 32/20

Μαρτυρικό χωριό του Δήμου Άργους Ορεστικού, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 32/20.

Πυκνά δάση με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν έναν πλούσιο βιότοπο και δημιουργούν ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο όλο τον  χρόνο, και ιδιαίτερα την άνοιξη και το φθινόπωρο. 
Πέτρινα σπίτια που δένουν με την φύση και νερά που τρέχουν σαν ασημένιες φλέβες στις πλαγιές των βουνών, δίνουν μια ιδιαίτερη πινελιά στο τοπίο. 

Προετοιμάσου να  εξερευνήσεις την περιοχή με τα πόδια, με ποδήλατο ή με τζιπ. 

Καφέ στο καφενείο του χωριού και… ξεκινάμε. 
Αν θες να πάρεις τον δρόμο της φύσης, ετοίμασε το σακίδιό σου και τον εξοπλισμό σου. Σίγουρα η φωτογραφική  μηχανή θα σου χρειαστεί. 
Πολλές και πανέμορφες είναι οι διαδρομές που μπορεί να κάνει κάποιος. 
Από τον Άγιο Κωνσταντίνο, στο Κρυονέρι, στα Όντρια, στα Γούπατα, στα χωριά του Βοΐου, στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης. 
Αν πάλι προτιμάς τα extreme sports, πολλές από τις κορυφές των Οντρίων χρησιμοποιούνται ως θέσεις αναρρίχησης από ορειβατικούς συλλόγους. 

Μετά την εξερεύνησή σου, φαγητό με ντόπιες συνταγές στην ταβέρνα του χωριού. 

Καθόλη τη διάρκεια του έτους διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με σημαντικότερες τη   Γουρουνοχαρά τον Δεκέμβριο, τα γλέντια με παραδοσιακή μουσική στις 21 Μαΐου και το τελευταίο  σαββατοκύριακο του Ιουλίου, και την γιορτή Παραδοσιακής Πίτας.








 Η Λάγκα ανήκει διοικητικά στον δήμο Άγους Ορεστικού.

Με εξαίρεση την απογραφή του 2011 που παρουσιάζεται ο μόνιμος πληθυσμός του οικισμού σύμφωνα με την αναπροσαρμογή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, παρουσιάζεται ο πραγματικός πληθυσμός του από τις αρχές του 20ου αιώνα. Ο μόνιμος πληθυσμός της Λάγκας, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 41 κάτοικοι.




Λάγκα

*Δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένο το έτος ιδρύσεως της Λάγκας. 
Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν ως πιθανό έτος το 1800 περίπου.

Επίσης δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με βεβαιότητα για τους πρώτους κατοίκους του χωριού.
Αν η απάντηση στα πιο πάνω ερωτήματα είναι κάπως δύσκολη, με απόλυτη βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι οι περισσότερες οικογένειες της σημερινής Λάγκας φέρουν την καταγωγή τους από τις περιοχές του Σουλίου.


Πολλές οικογένειες στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τη μανία των Τουρκαλβανών, εγκατέλειψαν τις περιοχές του Σουλίου και διασκορπίστηκαν σε περιοχές της Β. Ηπείρου (Πρεμετή, Τσαγιούπ, Βούρμπιανη είναι μερικές από τις περιοχές που συχνά ανέφεραν οι πρεσβύτεροι των οικογενειών).
Φαίνεται πως η μανία των Τουρκαλβανών συνεχιζόταν, γιατί μια νέα εγκατάσταση, αυτή τη φορά πολύχρονη, έγινε στο Παλαιοκριμίνι.
Η εγκατάσταση στο Παλαιοκριμίνη είναι απόλυτα εξακριβωμένη.

Αναπόδεικτο παραμένει το ερώτημα αν οι εκ Παλαιοκριμίνι αφιχθέντες εγκαταστάθηκαν στην σημερινή θέση της Λάγκας ή ακολούθησαν μια κατάσταση που συνάντησαν στην περιοχή, δηλ. αυτή των μικρών οικισμών γύρω από τη σημερινή θέση του χωριού.


Ένα ερώτημα στο οποίο δεν μπόρεσαν να απαντήσουν οι γέροντες είναι αν αυτοί που έφτασαν από το Παλαιοκριμίνη ήταν οι γεννήτορες της Λάγκας ή υπήρχαν στην περιοχή αυτή άλλοι κάτοικοι. Όλοι όμως λένε με βεβαιότητα  ότι ο μέχρι σήμερα σωζόμενος Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου υπήρχε. Άρα στη Λάγκα κατοικούσαν κάποιοι των οποίων την προέλευση δε γνωρίζουμε με ακρίβεια, γιατί η συνταύτιση παλαιών και νέων οικογενειών, οπως φαίνεται, έγινε χωρίς προβλήματα.

*Από το βιβλίο του Παν. Ριζόπουλου ''Οι Ρίζες μας''