ΤΙΤΛΟΙ

8/recent/ticker-posts

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν κόβουμε το κάπνισμα -Τα αποτελέσματα ήδη από τα πρώτα 20 λεπτά

 Από τα πρώτα 20 λεπτά μέχρι και μια δεκαετία αργότερα χωρίς τσιγάρο, η διακοπή του καπνίσματος είναι νίκη για τη ζωή.


Το τσιγάρο καταστρέφει μόνιμα τους πνεύμονες, αυξάνει δραστικά τον κίνδυνο καρκίνου και κοστίζει χιλιάδες ευρώ στη διάρκεια της ζωής του παπνιστή. Αλλά παρά τις προφανείς αυτές συνέπειες, εκατομμύρια εξακολουθούν να καπνίζουν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily Mail, σχεδόν 7 εκατομμύρια Βρετανοί και 31 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι καπνιστές.

Αν και τα ποσοστά έχουν πέσει τις τελευταίες δεκαετίες, οι ειδικοί προσπαθούν απεγνωσμένα να πείσουν ακόμη περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν οριστικά τη θανατηφόρα συνήθεια.

Η Daily Mail εξηγεί με τη βοήθεια ειδικών, πώς ανακάμπτει ο ανθρώπινος οργανισμός από τα πρώτα 20 λεπτά, τις 8, τις 24 και τις 48 ώρες, μέχρι τους τρεις μήνες και τα δέκα χρόνια, χωρίς τσιγάρο.

20 λεπτά- Καρδιακοί παλμοί

Μόλις 20 λεπτά μετά το τέλος του τσιγάρου θα αρχίσει να ηρεμεί ο καρδιακός παλμός.

Η Λουίζ Ρος, ειδική στο κόψιμο του καπνίσματος με έδρα το Λέστερ, έχει συνεργαστεί με εκατοντάδες πελάτες προσπαθώντας να κόψει τη συνήθεια σε όλη τη χώρα. Η Ρος η οποία τώρα εργάζεται για την εφαρμογή Smoke-Free, είπε: «Μέσα σε 20 λεπτά από το τελευταίο τσιγάρο, οι σφυγμοί κάποιου θα αρχίσουν να επιβραδύνονται και να γίνονται πιο φυσιολογικοί.

«Μέσα σε μια ώρα περίπου η αρτηριακή του πίεση θα πέσει σε πιο φυσιολογικό επίπεδο».

Και πρόσθεσε: «Όταν κάποιος καπνίζει η αρτηριακή του πίεση τείνει να είναι πολύ υψηλή, αυξάνεται και αυτό μπορεί να είναι πολύ επιβλαβές για άτομα με διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις».

Οι καπνιστές αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής,σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

8 ώρες- Επίπεδα οξυγόνου

Μετά από τις πρώτες οκτώ ώρες χωρίς τσιγάρο, τα επίπεδα οξυγόνου αρχίζουν να ανακάμπτουν.

Όταν ο καπνός, που περιέχει άνθρακα, καίγεται, απελευθερώνει το δηλητηριώδες αέριο του μονοξειδίου του άνθρακα. Το αέριο, που δεν έχει γεύση ή οσμή, παίρνει τη θέση του οξυγόνου στο αίμα όταν κάποιος καπνίζει.

Ως αποτέλεσμα, το μονοξείδιο του άνθρακα εμποδίζει τους πνεύμονές να λειτουργούν σωστά και αναγκάζει την καρδιά να εργάζεται σκληρότερα. Αυτό στη συνέχεια εμποδίζει τα κύτταρα και τους ιστούς να λάβουν το οξυγόνο που χρειάζονται, το οποίο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή νόσο.

48 ώρες- Γεύση και όσφρηση

Μετά τις δύο ημέρες χωρίς τσιγάρο, μπορεί να εκπλαγεί κανείς με το πόσο πιο γευστικό είναι το σάντουιτς με τυρί.

Αυτό συμβαίνει επειδή η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης αρχίζουν να βελτιώνονται μέσα σε διάστημα 48 ωρών. Μέχρι αυτή τη στιγμή, όλο το μονοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από τον οργανισμό και οι πνεύμονές θα αρχίσουν να καθαρίζουν τη βλέννα.

Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα οσφρητικά νεύρα στη μύτη του καπνιστή. Αυτά τα νεύρα είναι υπεύθυνα για το πώς μυρίζουν τα πράγματα, κάτι που συνδέεται επίσης με το πώς γεύεται κανείς το φαγητό.

Έχει διαπιστωθεί ότι η όσφρηση και η γεύση βελτιώνονται μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Ο Δρ Πέμπερτον, Βρετανός ψυχίατρος στο Λονδίνο, ο οποίος κάπνιζε 40 τσιγάρα κάθε μέρα, είπε ότι η αίσθηση ήρθε ξαφνικά όταν το έκοψε. Είπε: «Συνέβη ξαφνικά με τριμμένο τυρί και τσάι.

«Μπορούσες να δοκιμάσεις όλη τη γεύση στο τσάι Earl Grey, ήταν συντριπτικό, ήταν απίστευτο».

72 ώρες- Αναπνοή

Εάν αντέξει κάποιος για 72 ώρες χωρίς τσιγάρο, θα παρατηρήσει ότι είναι πιο εύκολο να αναπνεύσει

Αυτό συμβαίνει επειδή οι βρογχικοί σωλήνες - οι σάκοι αέρα στους πνεύμονές που μπορεί να ερεθιστούν και να καταστραφούν από τον καπνό, προκαλώντας τους διόγκωση, έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν.

Η Ρος είπε: Οι καπνιστές «θα αισθάνονται λιγότερη δύσπνοια όταν είναι ενεργοί, μίλησα με κάποιον πρόσφατα που είπε ότι μπορεί να ανέβει πολύ εύκολα τις σκάλες τώρα ενώ πριν θα έπρεπε να σταματήσει και θα λαχάνιαζε».

2 εβδομάδες- Κυκλοφορία του αίματος

Δύο εβδομάδες χωρίς κάπνισμα και η κυκλοφορία του αίματος θα έχει βελτιωθεί σημαντικά

Εάν οι αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα στην καρδιά φράξουν, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, μετά τη διακοπή αυτός ο κίνδυνος μειώνεται.

Ο Δρ Λίον Σαχάμπ, μέλος μιας ερευνητικής ομάδας καπνού και αλκοόλ στο University College του Λονδίνου είπε: «Μετά τη διακοπή του καπνίσματος, η λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων βελτιώνεται καθώς και συνολικά η καρδιαγγειακή υγεία».

Αυτό φαίνεται επίσης σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010, η οποία διαπίστωσε ότι τα άτομα που σταμάτησαν το κάπνισμα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη λειτουργία του ενδοθηλίου, αλλά μετά από ένα χρόνο χωρίς τσιγάρο.

3 μήνες- Πνεύμονες

Μετά από τρεις μήνες η λειτουργία των πνευμόνων βελτιώνεται έως και 10 τοις εκατό, σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού Συστήματος Υγείας.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, ο βήχας, ο συριγμός και τα προβλήματα αναπνοής αρχίζουν να υποχωρούν.

Ο Δρ Πέμπερτον αποκάλυψε ότι ο βήχας του - που προκλήθηκε από δεκαετίες καπνίσματος, υποχώρησε «μετά από περίπου δύο εβδομάδες».

Ωστόσο, έχει επίσης προειδοποιήσει τους ανθρώπους να μην ανησυχούν εάν εμφανίσουν βήχα μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Εξήγησε ότι αυτό είναι απλώς ένα σημάδι ότι οι πνεύμονές αρχίζουν να λειτουργούν ξανά.

1 χρόνος- 50% λιγότερες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή

Εάν καταφέρει ο πώην καπνιστής να μην ανάψει ούτε ένα τσιγάρο για έναν ολόκληρο χρόνο, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα έχει μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με έναν καπνιστή.

Κάθε χρόνο, 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις που προκαλούνται από το κάπνισμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτό ισοδυναμεί με έναν στους πέντε θανάτους από καρδιακές παθήσεις.

Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα και το περιστασιακό κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ακριβώς όπως ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, έτσι και ο κίνδυνος καρδιακής νόσου θα μειωθεί κατά το ήμισυ μετά από ένα χρόνο μη καπνίσματος.

10 χρόνια- τείχος στον καρκίνο

Μετά από μια δεκαετία μη καπνίσματος, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα θα έχει μειωθεί στο μισό, σε σύγκριση με έναν καπνιστή.

Σύμφωνα με τη οργάνωση Cancer Research, όταν καπνίζει κανείς, τα τσιγάρα απελευθερώνουν περισσότερες από 5.000 διαφορετικές χημικές ουσίες.

Η οργάνωση εξήγησε ότι αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να βλάψουν το DNA συμπεριλαμβανομένων των μερών που μας προστατεύουν από τον καρκίνο. Καθιστούν επίσης πιο δύσκολο για τα κύτταρα να επιδιορθώσουν τη βλάβη του DNA που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Ποτέ δεν είναι αργά αλλά όσο το νωρίτερο τόσο το καλύτερο

Μια μελέτη το 2004, που ακολούθησε μια 50χρονη μελέτη Βρετανών γιατρών, διαπίστωσε ότι εάν οι καπνιστές το κόψουν πριν από την ηλικία των 30 ετών, μπορούν να αποφύγουν περισσότερο από το 90% των κινδύνων καρκίνου του πνεύμονα που προκαλείται από το κάπνισμα.

Το κάπνισμα έχει επίσης επίδραση σε άλλους καρκίνους. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το κάπνισμα προκαλεί τουλάχιστον 15 τύπους καρκίνου.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια