ΤΙΤΛΟΙ

8/recent/ticker-posts

Από τη Ν. Υόρκη με τον νου και την ψυχή στην Καστοριά

 Ο πρώτος γουναράς που έφτασε από την Καστοριά στις ΗΠΑ, ήταν ο Βασίλειος Σκαπέρδας το μακρινό 1887. Λίγα χρόνια μετά, το 1910 οι απόδημοι Καστοριανοί της Νέας Υόρκης ήταν πλέον έτοιμοι να ιδρύσουν τον σύλλογό τους, στον οποίο έδωσαν το όνομα “Ομόνοια”.


Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Καστοριέων Ν. Υόρκης “Ομόνοια” κ. Δήμος Σιώκης, στη “Φωνή της Ελλάδας“, το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές”, χθες Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023.

Ο κ. Σιώκης εγκαταστάθηκε στην Αμερική για σπουδές, αφού ήδη βρίσκονταν εκεί συγγενείς του και τελικά παρέμεινε στη Ν. Υόρκη, μέχρι σήμερα, αν και – όπως τόνισε – σκέφτεται πολύ έντονα τον επαναπατρισμό. Από τα πρώτα χρόνια στο αμερικανικό έδαφος, ασχολήθηκε έντονα με τα κοινά της Ομογένειας από διάφορες θέσεις. Σημειώνεται ότι έχει διατελέσει μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Ν. Υόρκης και υπεύθυνος της ελληνικής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο (2000). Πρόσφατα τιμήθηκε για την προσφορά του από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Καλλίνικο.

Ο δραστήριος απόδημος Καστοριανός, αναφέρθηκε στην ιστορία των συμπατριωτών του στη Ν. Υόρκη και ειδικά στην πλούσια φιλανθρωπική δράση του Συλλόγου που αρχίζει το 1913 με τη χρηματική προσφορά των 1000 δολαρίων στους πολεμοπαθείς της πατρίδας, συνεχίζεται το 1920 με την προσφορά σημαντικού ποσού για να δημιουργηθεί το σύστημα ύδρευσης της πόλης και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά η εκδήλωση “Οι Ιθάκες της ζωής μας” στη διάρκεια της οποίας δόθηκαν οι υποτροφίες που προσφέρει ο Σύλλογος στους αριστούχους μαθητές των λυκείων της πόλης. Ένας θεσμός που πραγματοποιείται ανελλιπώς εδώ και 23 χρόνια.

Η προσφορά του Συλλόγου Καστοριανών Ν. Υόρκης “Ομόνοια”, σε ιδρύματα στην Καστοριά αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι εντυπωσιακή… Εκτός από τις ετήσιες υποτροφίες, τα τελευταία χρόνια προσέφεραν 36.000 δολάρια στο Λύρειο Ίδρυμα που είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, 55.000 δολάρια στο νοσοκομείο της Καστοριάς για την αγορά φυγοκεντρικού μηχανήματος αίματος το 2017, καθώς και άλλα 30.000 δολάρια για αναλώσιμα υλικά στη διάρκεια της πανδημίας. Πρόσφατα δώρισαν ένα ολοκαίνουριο σκάφος στον Ναυτικό Όμιλο Καστοριάς και πολύ σύντομα ο Ερυθρός Σταυρός της πόλης θα αποκτήσει ένα ασθενοφόρο. Όπως είπε ο πρόεδρος, ο κ. Σιώκης είναι άμεση και εντυπωσιακή η ανταπόκριση των μελών του Συλλόγου, όποτε έχει η πατρίδα ανάγκη. Παράλληλα, έθιξε το ζήτημα του ΦΠΑ, του 24% που αποτελεί για τον Σύλλογο μια οικονομική πληγή όποτε θέλουν να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στην πατρίδα. “Δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί το ΦΠΑ όταν γίνεται δωρεά σε δημόσιο οργανισμό της χώρας;” αναρωτήθηκε.

Τέλος, αποκάλυψε ότι στα σχέδια του Συλλόγου είναι η μετατροπή ενός αρχοντικού στην Καστοριά σε ξενώνα, που θα φιλοξενεί νέους απόδημους Καστοριανούς 2ης και 3ης γενιάς, από όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να γνωρίσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους αλλά και να δικτυωθούν με τους συμπατριώτες τους στην Ελλάδα.

Μπορείτε να ακούσετε όλη τη συνέντευξη του κ. Σιώκη εδώ


Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια