Μια γεύση πολύ ευχάριστη και οικεία για το
ελληνικό τραπέζι είναι το γνωστό τζατζίκι που πολλοί αρέσκονται να το αποκαλούν
“γιαουρτοσκόρδιον”.
Τις ημέρες της νηστείας όμως είναι γνωστό ότι το γιαούρτι
ως γαλακτοκομικό προϊόν δεν καταλύεται.
Η
λύση είναι απλή:
Παρασκευάζουμε το δικό μας νηστίσιμο τζατζίκι το οποίο αν το
δοκιμάσει κανείς με κλειστά μάτια θα χάσει το στοίχημα ότι δεν είναι κανονικό
τζατζίκι!
Ανοιχτόχρωμο ταχίνι (3 μεγάλες κουταλιές της σούπας)
Ξύδι (1 κουταλιά της σούπας)
Λεμόνι στιμμένο (2 κουταλιές της σούπας)
2 σκελίδες σκόρδο
1 αγγούρι
λίγο Άνηθο
λίγο Αλάτι
Χτυπάμε στο μπλέντερ το ταχίνι, το ξύδι, το χυμό του λεμονιού, το άνηθο, το
σκόρδο, το αλάτι και 2-3 κουταλιές νερό προσέχοντας να μη γίνει ο χυλός πολύ
αραιός αλλά να είναι παχύρευστος.
Εάν μας ξέφυγε λίγο το νερό προσθέτουμε ταχίνι.
Τρίβουμε στο ρεντέ (στραγγιστήρι) το αγγούρι με τη φλούδα του.
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το χυλό με το αγγούρι καλά.
Το τζατζίκι μας είναι έτοιμο!
Συνταγή του π.Παλαμά (Κυριλλίδη), Ηγούμενου
της Ιεράς Μονής Καλλίπετρας στη Βέροια
0 Σχόλια