ΤΙΤΛΟΙ

8/recent/ticker-posts

«Τίνος είσαι εσύ;» και άλλες ατάκες που ακούμε στα χωριά

Ψιιτ… 
Ναι, σε εσένα μιλάω. 

Σε εσένα που έχεις περάσει ατέλειωτα καλοκαίρια (αλλά και Πάσχα) στο χωριό. 

Σε εσένα που έχεις συνδυάσει τη λέξη διακοπές με αυτό. 

Σε εσένα που έχεις κάνει μακροχρόνιες φιλίες, αλλά κι έχεις ερωτευτεί εκεί.

 Εσύ λοιπόν (που επίσης έμαθες να κάνεις ποδήλατο στην πλατεία του χωριού σου – χωρίς βοηθητικές, παρακαλώ! ) σίγουρα θα έχεις ακούσει μία από τις παρακάτω ατάκες, τουλάχιστον μια φορά:

1. «Πόσο έχεις μεγαλώσει;! Ολόκληρος άνδρας / Ολόκληρη γυναίκα έγινες!»
(συνοδεύεται συνήθως από μία έκπληκτη έκφραση στο πρόσωπο)

Συγγενείς και συγχωριανοί έχουν να σε δουν σχεδόν έναν χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου, προφανώς και θα έχεις αλλάξει, έστω και λίγο. Ωστόσο, για κάποιο λόγο όλοι εκστασιάζονται με το γεγονός αυτό, καθώς (μάλλον) πίστευαν ότι θα παρέμενες ο ίδιος/η ίδια εμφανισιακά #not. Αν δε είσαι κορίτσι, η ατάκα αυτή συνοδεύεται κι από ένα «Πάρε το δίκαννο / καραμπίνα / οποιοδήποτε όπλο υπάρχει τέλος πάντων. Τη χάνεις!» προς τον πατέρα / παππού σου.

2. «Πώς πάει το σχολείο / η σχολή;»
Ω, ναι! Η ατάκα που όλοι φοβόμαστε να ακούσουμε. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ. Απάντησε με ένα απλό «Μια χαρά!» με ένα μεγάλο χαμόγελο. Κανείς δεν θα καταλάβει πόσα μαθήματα χρωστάς, εγγυημένο.

3. «Είμαι O/η τάδε. Δεν με θυμάσαι;»
Η ειλικρινής απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση θα έπρεπε να είναι «Θα ‘πρεπε;», αλλά όόόχι. Μη γίνεσαι αγενής. Απλά χαμογέλα (πάλι!) και προσποιήσου ότι γνωρίζεις αυτόν/ή που σου μιλάει. 
Προσωπικά, μου έχει τύχει σε παρόμοια κατάσταση να ακούσω και το αλησμόνητο «Μα είχα έρθει στη βάφτισή σου. Δεν με θυμάσαι;!» (no comment needed)

4. «Τον βλέπεις αυτόν εκεί; Έχει έναν γιο που τα έχει μπλέξει με μίαααα…» (+ ύφος αποδοκιμασίας)

Η ατάκα αυτή βγαίνει σε πολλές παραλλαγές, αλλά πάντα με το ίδιο νόημα. Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της παραμονής σου στο χωριό, θα τύχει να ακούσεις το «μεγάλο» κουτσομπολιό που θα κυκλοφορεί εκείνη την περίοδο από συγχωριανό σε συγχωριανό. Oκ, στη συγκεκριμένη περίπτωση έχεις το ελεύθερο να δείξεις το πόσο δεν σε ενδιαφέρει ποιος τα έφτιαξε με ποια και για ποιο λόγο χώρισε ο γιος της Κυρίας Κούλας με την κόρη του Κυρ Κώστα.

5. «Τίνος είσαι εσύ;»
Και ναι, το είπα. Η Ατάκα Σύμβολο. Η Ατάκα που όλοι λατρεύουμε να μισούμε. Αθάνατη και Διαχρονική!
Σε ένα παράλληλο σύμπαν προλαβαίνεις να ρωτήσεις εσύ την ηλικιωμένη κυρία (που συνήθως ξεστομίζει αυτήν την ατάκα) τίνος είναι και φεύγεις έτσι απλά, αφήνοντας την άφωνη!

Ή πριν προλάβει να σε ρωτήσει, της λες: «Δεν ξέρω τίνος είμαι... είμαι υιοθετημένος-η»!!!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια