ΤΙΤΛΟΙ

8/recent/ticker-posts

Αντιολισθητικές αλυσίδες VS Χιονοκουβέρτα

 Χιόνι τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις. 

 Για τους οδηγούς αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να προμηθευτούν  αντιολισθητικά συστήματα ειδικά αν μένουν ή αν σκοπεύουν να μετακινηθούν σε κάποια ορεινή περιοχή (βλ. Λάγκα). 

Το ερώτημα εδώ είναι το εξής: Αντιολισθητικές αλυσίδες ή Χιονοκουβέρτα;Αντιολισθητικές αλυσίδες

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι από τους πιο γνωστούς  τύπους αλυσίδων, ενώ συνδυάζουν την απόδοση και αξιοπιστία με το χαμηλό κόστος της αγοράς. Χαρακτηρίζονται με βάση το πάχος των κρίκων τους σε τρεις βασικές  κατηγορίες:
Αλυσίδες των 12mm: Είναι πιο αποτελεσματικές γιατί έχουν την ικανότητα να διεισδύουν περισσότερο στο χιόνι.

Αλυσίδες των 10mm: Προορίζονται για αυτοκίνητα με βελτιωμένη ανάρτηση, για χαμηλωμένα αυτοκίνητα αλλά και για αυτοκίνητα με ελαστικά χαμηλού προφίλ.
Αλυσίδες των 9mm: Έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τις αλυσίδες των 10mm.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς και οι διαστάσεις τους θα πρέπει να ταιριάζουν με αυτές των ελαστικών. Η ταχύτητα φυσικά με την οποία πρέπει να κινείται ένα όχημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χιλιόμετρα την ώρα, διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τον οδηγό να χάσει τον έλεγχο.

Σημαντικό:Όταν το αυτοκίνητο διαθέτει τετρακίνηση τότε αυτές πρέπει να τοποθετούνται στους εμπρός κατευθυντήριους τροχούς.
 
Τοποθέτηση  αντιολισθητικών αλυσίδων

Όσον αφορά την τοποθέτηση των αλυσίδων χιονιού, οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται τις αντίστοιχες οδηγίες που διαθέτουν και φυσικά να δοκιμάζουν τις αλυσίδες πάντα εκ των προτέρων. Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά τα βήματα τοποθέτησης:

1. Απλώνουμε την αλυσίδα πίσω από τον τροχό και πιάνουμε τις δύο άκρες του κεντρικού σωλήνα για να τις ενώσουμε στο άνω άκρο του τροχού. 

2.  Ενώνουμε το άνω άκρο της αλυσίδας στο άνω τμήμα, με σκοπό να καλυφθεί η πάνω περίμετρος του τροχού.        

                                         

3.  Στη συνέχεια απλώνουμε την αλυσίδα περιμετρικά της ρόδας ενώνοντας τους συνδέσμους που μπορεί να έχουν διάφοροι τύποι αλυσίδας.

                                         

4. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και στους άλλους τροχούς και μετακινούμε το αυτοκίνητο λίγα εκατοστά ώστε να αποκαλυφθεί το ακάλυπτο μέρος της ρόδας.

                                         

5. Ασφαλίζουμε το υπόλοιπο μέρος της αλυσίδας και αν υπάρχει διαθέσιμο κλιπ που τεντώνει την αλυσίδα το ενώνουμε.    

                                         

Σημαντικό: Για να καταλάβουμε ότι έχουμε τοποθετήσει σωστά τις αλυσίδες χιονιού θα πρέπει να ελέγξουμε αν είναι τεντωμένες. Σε περίπτωση που οι αντιολισθητικές μας είναι χαλαρές υπάρχει κίνδυνος να φύγουν από την θέση τους και να τυλιχτούν γύρω από την ανάρτηση του αυτοκινήτου προκαλώντας ζημιά.

                                              

Όσον αφορά την τοποθέτηση των αντιολισθητικών αλυσίδων, οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται τις αντίστοιχες οδηγίες που διαθέτουν και φυσικά να δοκιμάζουν τις αλυσίδες πάντα εκ των προτέρων. Επιπλέον οι αλυσίδες θα πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών. Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά τα βήματα τοποθέτησης:
  1. Απλώνουμε την αλυσίδα πίσω από τον τροχό και πιάνουμε τις δύο άκρες του κεντρικού σωλήνα για να τις ενώσουμε στο άνω άκρο του τροχού.
  2. Ενώνουμε το άνω άκρο της αλυσίδας στο άνω τμήμα, με σκοπό να καλυφθεί η πάνω περίμετρος του τροχού.
  3. Στη συνέχεια τραβάμε με δύναμη τον γάντζο προκειμένου να τεντωθεί η αλυσίδα από τον τροχό και τον περνάμε μέσα από το πλαστικό σε σχήμα U.
  4. Έπειτα ενώνουμε τον γάντζο στο πάνω μέρος του τροχού, για να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο τεντωμένος.
  5. Τέλος κινούμε το αυτοκίνητο για να δούμε αν η αλυσίδα έχει ταιριάξει στο ελαστικό του αυτοκινήτου και είμαστε έτοιμοι!
Σημαντικό:Για να καταλάβουμε ότι έχουμε τοποθετήσει σωστά τις αντιολισθητικές αλυσίδες θα πρέπει να ελέγξουμε αν αυτές είναι τεντωμένες. Σε περίπτωση που οι αντιολισθητικές μας είναι χαλαρές υπάρχει κίνδυνος να φύγουν από την θέση τους και να τυλιχτούν γύρω από την ανάρτηση του αυτοκινήτου προκαλώντας ζημιά.

Χιονοκουβέρτα

Οι αλυσίδες τύπου κουβέρτας έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι τοποθετούνται εύκολα και είναι ελαφριές, καθώς αγκαλιάζουν τον τροχό με ελαστικό τρόπο ενώ είναι κατάλληλες ακόμη και για πάγο.

Προσοχή: Οι χιονοκουβέρτες μπορεί να σκιστούν εύκολα σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν εκτός πάγου ή χιονιού κι επομένως πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση.

                                 

Γενικότερες λεπτομέρειες για τις χιονοκουβέρτες

Οι αλυσίδες τύπου κουβέρτας είναι κατάλληλες για οδήγηση σε χιόνι και είναι πιο εύχρηστες από τις απλές αλυσίδες. Η κατασκευή τους είναι από ανθεκτικό ύφασμα ειδικά σχεδιασμένο για να αυξάνει την τριβή στο χιόνι και τον πάγο. Οι χιονοκουβέρτες είναι κυρίως κατάλληλες για αυτοκίνητα με μεγάλες ζάντες και χαμηλοπρόφιλα ελαστικά.

Τοποθέτηση χιονοκουβέρτας

Όπως ήδη είπαμε η τοποθέτηση της χιονοκουβέρτας είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με αυτή των αλυσίδων. Ας δούμε βήμα- βήμα την τοποθέτηση τους. 

1. Τοποθετούμε την υφασμάτινη αλυσίδα στην κορυφή του τροχού.

                      

2. Τραβάμε το κάλυμμα προς τα κάτω έτσι ώστε να το προσαρμόσουμε στη διάμετρο του τροχού. 

3. Τέλος, όταν το κάτω μέρος του ελαστικού που αγγίζει το πεζοδρόμιο δεν καλύπτεται από την χιονοκουβέρτα,  μετακινούμε το όχημα προς τα εμπρός ή πίσω αντίστοιχα κι έτσι η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 3 μόλις απλά βήματα. 

Τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς. Αν το όχημά σας είναι 4×4, θα πρέπει να το τοποθετήσετε και στους τέσσερις τροχούς

Οι αλυσίδες τύπου κουβέρτας έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι τοποθετούνται εύκολα, καθώς αγκαλιάζουν τον τροχό με ελαστικό τρόπο ενώ είναι κατάλληλες ακόμη και για πάγο.

Σημαντικό: Όπως με τις αλυσίδες χιονιού, έτσι και με τα αντιολισθητικά πανιά χιονιού θα πρέπει να δοκιμάζονται εκ των προτέρων, ώστε να υπάρχει η σχετική εξοικείωση με αυτές. 


Κοινά σημεία:

Και οι δύο συστήνονται όταν χρήση των αλυσίδων είναι υποχρεωτική.

Η ταχύτητα περιορίζεται στα 40km / h.


Υπενθύμιση: Οι αλυσίδες τύπου κουβέρτας έχουν το αρνητικό ότι σκίζονται εύκολα σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν εκτός πάγου ή χιονιού κι επομένως πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση.

Πηγή
Δες και εδώ... σε ενδιαφέρει!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια