ΤΙΤΛΟΙ

8/recent/ticker-posts

Γουρουνοχαρά και τσιγαρίδες...








 Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. 


Καταλαβαίνουμε όλοι μας, ότι αυτά τα Χριστούγεννα είναι διαφορετικά από τα
προηγούμενα λόγω των οικονομικών καταστάσεων που επικρατούν. Παρόλα αυτά εμείς
θα προσπαθήσουμε να σας βάλουμε στο κλίμα, με ένα έθιμο που υπήρχε στο χωριό
και ευτυχώς μερικοί το συνεχίζουν έως και στις μέρες μας, κρατώντας τα ήθη και
τα έθιμα μας.


Το έθιμο αυτό είναι η γουρουνοχαρά


Γουρουνοχαρά ονομαζόταν η
προετοιμασία για το σφάξιμο του γουρουνιού. Η προετοιμασία αυτή, γινόταν με
εξαιρετική φροντίδα. Τρεις – τέσσερις συγγενικές οικογένειες καθόριζαν με
τη σειρά ποια ημέρα θα έσφαζε το γουρούνι της. 


Για κάθε σφαγή μεγάλου
γουρουνιού απαιτούνταν πέντε με έξι άνδρες. Μετά το γδάρσιμο, άρχιζε το κόψιμο
του λίπους (παστού), για να γίνει έπειτα το κόψιμο του κρέατος σε μικρά
τεμάχια. Το λίπος αυτό, αφού το έλιωναν πρώτα, το έβαζαν σε δοχεία λαδιού ή πετρελαίου
και αφού πάγωνε, διατηρούνταν σχεδόν όλο το χρόνο.Οι κάτοικοι το
χρησιμοποιούσαν όλο το χρόνο και σε όλα σχεδόν τα φαγητά. Υπήρχαν μάλιστα
περιπτώσεις που πολλοί δεν το αντικαθιστούσαν με τίποτα. Ακόμα και το καλοκαίρι
στα φαγητά τους χρησιμοποιούσαν λίπος, γιατί το θεωρούσαν δική τους παραγωγή
και επομένως φθηνό, σε αντίθεση με το λάδι που το αγόραζαν μισή ή μία οκά για
να περάσουν ένα και δύο μήνες.




Μετά το σφάξιμο του γουρουνιού, σειρά έπαιρνα οι νοικοκυρές, οι
οποίες άναβαν φωτιά και έβαζαν το καζάνι. Τοποθετούσαν μέσα, το λίπος του
γουρουνιού, τη «λίγδα», όπως την έλεγαν, σε μικρά κομματάκια και την
έλιωναν. Αφού έλιωνε ένα τμήμα από το λίπος έμεναν στο καζάνι μικρά
κομματάκια από λίπος και κρέας. Πρόσθεταν και τσιγαρισμένα πράσα και  έφτιαχναν
τις γνωστές τσιγαρίδες. Αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων. Στη συνέχεια
ακολουθούσε γιορτή με κρασί ή τσίπουρο.




kalogiroi.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια