Πραγματοποιήσαμε την εκδρομή που ήταν μια διακαής επιθυμία και πόθος των Λαγκιωτών σε συνδυασμό με τις ετήσιες γιορτές Σουλίου, που κλιμακώνονται με την αναπαράσταση της ανατίναξης στο Κούγκι από τον καλόγερο Σαμουήλ.
Ήταν μια απίστευτη εμπειρία, που όμοιά της δεν έχουμε ζήσει ως ενωμένοι Λαγκιώτες, και που δε γίνεται παρά να τη μοιραστούμε μαζί σας
Όμως επειδή τα πολλά λόγια στην προκειμένη περίπτωση είναι φτώχεια, και οι εικόνες αξίζουν όσο χίλιες λέξεις, δείτε τις εικόνες, τις οποίες σχολιάζει η κυρία Μαρία Παπαϊωάννου, πρόεδρός μας:
Επιβιβάζονται και οι τελευταίοι από το Άργος.
Ευχαριστούμε το γραφείο τουρισμού KALAPOUTIS TOURS για την διοργάνωση της εκδρομής μας που ήταν άψογη. Ευχαριστούμε και τον οδηγό μας που υπήρξε άριστος στο δρόμο και δε μας χάλασε ούτε ένα χατίρι.
Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Βρέλλη. Ένα μεγαλούργημα που μας άφησε άφωνους.
Γειτονιά της Πρέβεζας
Το Ξενοδοχείο μας
Φτάσαμε στο Ζάλογγο. Αρχίζει η ανάβαση. 410 σκαλιά είναι αυτά! |
Και η ανάβαση συνεχίζεται... |
Η θέα από το Ζάλογγο
Κι επιτέλους! Φτάσαμε στις Σουλιώτισσες που είναι έτοιμες να πέσουν. Στην κορυφή του βράχου Στεφάνι, στις 17 Δεκεμβρίου 1803 γράφτηκε ένα μοναδικό κομμάτι ιστορίας με τον χορό των γενναίων γυναικών του Σουλίου που ρίχνοντας τα παιδιά τους το βάραθρο, ακολούθησαν κι αυτές μη αποδεχόμενες τη μοίρα τους ως σκλάβες του τούρκου κατακτητή.
Η κατάβασή μας... |
Αποτυπωμένη η αυτοθυσία στα βράχια.
Και φτάσαμε στην Παραμυθιά και ακούσαμε γνήσιο Ηπειρώτικο κλαρίνο...
Και παράλληλα χορέψαμε κι εμείς στο δρόμο.
Με την κυρία Σταυρούλα Μπραΐμη- Μπότση, δήμαρχο Σουλίου.
Μετά από πρόσκληση του Δήμου Σουλίου στο Δήμο Αργους Ορεστικού, ήρθαμε πλέον ως εκπρόσωποι ευχαριστώντας τη δήμαρχο, και προσφέροντας της πέρα από τα άνθη, ένα ενθύμιο, ένα βιβλίο για την καταγωγή των Λαγκιωτών γραμμένο από τον κύριο Σωτήρη Καλύβα.
Και φτάσαμε στο Σούλι
Στο βάθος κάτω στο δρόμο αθλητές συμμετέχουν στον αγώνα δρόμου. Παράλληλη εκδήλωση.
Και ανεβαίνουμε
Καβαλάρηδες που συμμετέχουν στο δρώμενο.
Η ημέρα καλεί για κάθε επισημότητα.
Πλήθος κόσμου μαζεύεται για την αναπαράσταση.
Στο Νεκρομαντείο της Εφύρας
Η Λάγκα στον χώρο που επικοινωνούσαν οι ενδιαφερόμενοι με τα πνεύματα των νεκρών τους. Λάβαμε τον χρησμό ότι η Λάγκα όσο οι ρίζες της θα χάνονται στη δίνη του χρόνου και της βαριάς κληρονομιάς της, δεν θα χαθεί ποτέ!
Φωτογραφίες: Μαρία Παπαϊωάννου
Δείτε κι άλλες φωτογραφίες και βίντεο από την αναπαράσταση της ανατίναξης εδώ
0 Σχόλια