ΤΙΤΛΟΙ

8/recent/ticker-posts

Η «γουρουνοχαρά» στη Λάγκα... + Συνταγές



γουρουνοχαρά, λάγκα, τσιγαρίδες, λουκάνικα, καστοριά


Με αφορμή την επερχόμενη «γουρουνοχαρά» που προετοιμάζει και φέτος ο Σύνδεσμος, σας παρουσιάζουμε σήμερα, ένα μικρό, αλλά χρήσιμο αφιέρωμα στη γιορτή αυτή...





Το σφάξιμο των γουρουνιών την παραμονή των Χριστουγέννων ήταν ένα γεγονός εξαιρετικής σημασίας που ανέμεναν όλοι με μεγάλη χαρά γι αυτό και επικράτησε να λέγεται ''γουρουνοχαρά'' !!










Κάθε σπίτι είχε το δικό του γουρούνι αγοράζοντάς το από την Άνοιξη ακόμα! Φρόντιζαν να γίνει παχύ για να βγάλει και πολύ λίπος επειδή το λάδι εκείνα τα χρόνια ήταν δυσεύρετο.


Στο σφάξιμο των γουρουνιών βοηθούσε όλο το χωριό και πριν σφάξουν το ζώο απαραίτητα το θυμιάτιζαν, μάλλον για να φύγουν τα κακά πνεύματα. 


Έφτιαχναν από αυτό τσιγαρίδες, λουκάνικα κλπ. 





 Τσιγαρίδες










Χοιρινό λίπος με λίγο κρέας, το κόβουμε σε κομμάτια και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό. 

Το ανακατεύουμε συχνά μέχρι να σωθεί το νερό και να αρχίσει το κρέας να τσιγαρίζεται. 

Μόλις τσιγαριστεί κατεβάζουμε την κατσαρόλα (παλιά το έφτιαχναν σε καζάνι) και με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το κρέας ενώ το λίπος το μαζεύουμε σε ξεχωριστό σκεύος. 

Παλιά χρησιμοποιούσαν το λίπος στο μαγείρεμα όλων των φαγητών -επειδή το θεωρούσαν δική τους παραγωγή και επομένως πιο φθηνό συγκριτικά με το λάδι που θα έπρεπε να το αγοράσουν- και αφού πάγωνε διατηρούνταν σχεδόν όλο τον χρόνο. 

Επίσης, διατηρούσαν  για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε πήλινα κιούπια, και τις τσιγαρίδες σκεπάζοντάς τες με  μπόλικο λίπος.









Λουκάνικα με πράσο 



Υλικά:

(Για 5 κιλά λουκάνικα)

4 κιλά χοιρινό κρέας μαζί με λίπος

μισό κιλό πράσα ψιλοκομμένα

1 κουταλιά της σούπας κόκκινο πιπέρι

αλάτι, ρίγανη

6 μέτρα περίπου έντερα χοιρινά



Εκτέλεση:




Πλένουμε πάρα πολύ καλά, με ζεστό νερό και ξύδι, τα έντερα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και τα περνάμε από τη μηχανή του κιμά (παλαιότερα δε που δεν υπήρχαν μηχανές τα ψιλόκοβαν με το χέρι). Δένουμε τη μια άκρη του εντέρου κόμπο και με τη βοήθεια ενός χωνιού το γεμίζουμε με το υλικό που προαναφέραμε. Στη συνέχεια τα κρεμάμε για 4-5 μέρες περίπου σε μέρος που να μην έχει υγρασία.




Σε παλιότερες εποχές, μόλις τα έφτιαχναν τα βουτούσαν σε ζεματιστό αλατόνερο γιατί ήθελαν να τα διατηρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.











Σχετικό με τη γουρουνοχαρά στη Λάγκα βίντεο, μπορείτε να δείτε εδώ







Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ελπίζοντας ότι φέτος θα μας ενημερώσετε έγκαιρα, ώστε να μην είσαστε μόνο εσείς και οι παρέες σας. ΕΓΚΑΙΡΑ..... ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ! Να μη ξαναγίνουν τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή