ΤΙΤΛΟΙ

8/recent/ticker-posts

Όταν ο μπάρμπα - Xρήστος μιλούσε για τη Λάγκα...





Κάποια πράματα είναι σαν το ... κρασί.

Όσο παλαιώνουν τόσο πιο καλά, τόσο πιο ανεκτίμητα γίνονται!





Όπως το βίντεο που σας παρουσιάζουμε σήμερα.



Ένα βίντεο που μας γυρίζει 14 χρόνια πίσω και δημοσιοποιείται για πρώτη φορά. Θα δούμε τον μπάρμπα-Χρήστο Παπαϊωάννου να μιλά για το χωριό,  για τα Χριστούγεννα, για τον Άγιο Κωνσταντίνο, για τον παππού του τον παπά-Γιάννη, τον πατέρα του παπά-Νικόλα κ.α...



Συγκινητικό πραγματικά ντοκουμέντο, το οποίο μας παραχώρησε από το προσωπικό του αρχείο ο κ. Θανάσης Φ. Ριζόπουλος, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.



Ο ίδιος μας είπε σχετικά με το βίντεο:


«O μπάρμπα-Χρήστος Παπαϊωάννου, γέννημα θρέμμα της Λάγκας, ήταν ο μόνος πρεσβύτερος την εποχή εκείνη (1999),  που δέχτηκε να μιλήσει μπροστά σε μια κάμερα για το χωριό.



Ήταν Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου του 1999.

Πυρετός προετοιμασιών επικρατούσε στο χωριό για τα καθιερωμένα «Κόλιντα» και τη γουρουνοχαρά.



Έξω το χιόνι έπεφτε άφθονο. Το καζάνι με τις τσιγαρίδες στήθηκε στον φούρνο στο σπίτι του Τάκη του Θεοχάρη. Ο Τάκης, ο Αριστείδης Ζούκης και ο Γιάννης  Κατσάνος είχαν την επίβλεψή του. (Θα ακολουθήσει -συγκινητικό πιστεύω- βίντεο από την ημέρα εκείνη...)



Οι υπόλοιποι πηγαινοερχόμασταν και φροντίζαμε για τις ετοιμασίες. Βοηθούσαμε όπου και όπως μπορούσαμε. Θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο αυτούς που παρά το χιονιά θα μας τιμούσαν με την παρουσία τους, ανάμεσά τους και ο τότε δήμαρχος Γιαγκόπουλος.



Στο καφενείο ο μπάρμπα-Χρήστος μας κοιτούσε και μας ευχόταν για την προσπάθειά μας.

Όταν του ζήτησα να μου πει κάποια πράματα για τη Λάγκα,  αρνήθηκε αρχικά, προβάλλοντας σαν δικαιολογία ότι είναι παππούς και «δεν είναι για τέτοια».

Λίγο αργότερα όμως και μετά από την επιμονή μου ο μπάρμπα-Χρήστος  μου έκανε τη χάρη αλλά κυρίως την τιμή,  να πει κάποια πραγματάκια.



Χρόνια καταχωνιασμένο αυτό το βίντεο (το οποίο όμως είχα αντιγράψει σε μορφή dvd και έδωσα στη οικογένειά του), θεώρησα ότι έφτασε η ώρα να δημοσιοποιηθεί, έτσι ώστε κάποιοι να θυμηθούμε, κάποιοι να μάθουμε και να αποτήσουμε έναν ελάχιστο φόρο  τιμής σε όλους τους προγόνους μας...»







Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Λες ''ήταν ο μόνος πρεσβύτερος την εποχή εκείνη (1999), που δέχτηκε να μιλήσει μπροστά σε μια κάμερα για το χωριό''. Και ειναι ακόμα. γιατί οι άλλοι δεν λενε τίποτες αφου γράφει βιβλίο κάποιος συγκενής και μόνο αυτός πρέπει να ξερη. χαχαχα. ετσι δέν είναι? ποσα βλιβλία έχετε? χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. tin patises megale rizopoyle. den soy eipe kaneis gia pneymatika dikaiomata? pion rotises kai apo pion pires adeia na doseis ayto to video? filaki tha pas

    ΑπάντησηΔιαγραφή